CIO @ interim
Yip, elders op deze website kan je lezen dat we ook interim management opnemen. Door mijn zeer brede ervaring met ook kennis van detaillistische zaken, stuur ik met plezier teams, departementen of zelfs hele divisies aan. Naast ICT-kennis en coachingervaring ken ik ook de werking van andere departemeneten als boekhouden, HR, legal, ... Dat maakt dat ik voor oplossingen onmiddellijk de noden aanvoel van minder direct betrokken partijen en hierop al kan anticiperen. Nog nooit meegemaakt dat een software "klaar" is maar dan wordt beseft dat enkele zaken niet compatiebel zijn met de boekhouding? En plots heb je een gigantische bijkomende kost...
Een ander voordeel dat een bedrijf heeft om interim management in te roepen is dat dit meestal zeer kortlopende opdrachten zijn. Ik hoef niets te verbloemen of verdoezelen om promotie te kunnen maken. En dus kan ik in alle eerlijkheid rapporteren over wat er zich onder de motorkap afspeelt. Wanneer je een bedrijf contacteert voor referentiecheck, dan zullen ze mij omschrijven als eerlijk, betrouwbaar en integer.
Maar laat ik het over de gelaagdheid hebben waar bedrijven mee te maken hebben. Dit vind ik zeer boeiende materie. Het gaat in deze case over een energiebedrijf. Laten we beginnen in de chronologie bij de start van rendabele zonnepanelen. In die tijd waren die zonnepanelen relatief gezien heel duur. Slechts een zeer klein deel van de bevolking kon een installatie betalen. Dan kwam de overheid met groenestroomcertificaten om de zware investering in de jaren daarna wat te compenseren. Dat maakte dat mensen een stapje verder dachten (een laagje dieper groeven) en een lening konden aangaan voor zo'n investering. De interest betaal je nadien, endus kan je die deels betalen met de inkomsten uit groenestroomcertificaten. (In Brussel is dat nog steeds zo). Toen de groenestroomcertificaten in Vlaanderen een einde namen, zorgden banken voor een "groene" lening. In vergelijking met bepaalde andere leningen is dit een zeer goedkope lening. Dit, in combinatie met de ondertussen sterk gedaalde investeringskost, gaf de meeste mensen nog steeds de mogelijkheid om zo'n installatie via zo'n lening te bekostigen. Nog een laagje dieper? Bedrijven die die installaties uitvoerden bedachten ook een passende formule. Het bedrijf deed de installatie helemaal gratis. Wel, gratis op het moment van de installatie. Men betaalt dan maandelijks af zoals bij een lening.
Nu wordt het wat ingewikkelder en ook spannender... Een bedrijf die "gratis" zo'n installatie plaatst, koppelt dat niet aan een lening. Als huiseigenaar moet je dus niet onmiddellijk de hele kost van een installatie betalen, je hoeft ook geen lening af te betalen. Zo'n bedrijf mikt op huiseigenaren die ofwel veel te veel zonnepanelen kunnen laten plaatsen of diegenen die er te weinig kunnen plaatsen. De energie van het huis met overschot gaat dan naar het huis met het tekort. Dat gebeurt niet rechtstreeks maar steeds via het "grid". Het ergens instoppen van energie en elders uithalen is een kwestie van goed meten en afrekenen. Hoe komt zo'n bedrijf dan uit de rode cijfers? Wel de stroom die de ene huiseigenaar niet van zijn zonnepanelen krijgt omdat er te weinig zonnepanelen zijn, maar moet kopen, betaalt hij aan dat zonnepanelenbedrijf. (Maar vanaf nu ga ik spreken over een energiebedrijf). Nogthans is deze energie zo goed als gratis voor dat energiebedrijf want het komt van hun zonnepanelen van bij die andere huiseigenaar die er teveel heeft.
Neem nu dat je de schaal van dit voorbeeld geweldig kan vergroten. Dan kan je ook laadpalen uitbaten. Stroom van laadpalen is relatief duur. Dus als je op verschillende plaatsen samen zo'n 100 panelen te veel hebt, dan kan je die gratis stroom verkopen aan een laadpaal. Het leuke hier is dat je de kost verschuift van de huiseigenaar die zonnepanelen plaatst naar de (dikwijls meer vermogende) eigenaar van een elektrische wagen.
We hebben het dus al gehad over de prijs van de energie aan de laadpalen. Deze prijs is niet alleen relatief duur, deze varieert ook (net zoals alle stroomprijzen). Afhankelijk van vraag en aanbod. Dus rijst nu de vraag of we met grote batterijen energie kunnen opslaan als die goedkoop is en weer afgeven als die duur is. En, meevaller, er is afgesproken dat we de prijs van elektriciteit per kwartier gaan bepalen. De nieuwe digitale tellers in woningen werken ook met kwartieren. Op momenten (kwartieren) waarop de stroom goedkoop is kan je je overschot aan energie gebruiken om die batterijen op te laden (je hebt dan geen verkoop via netbeheerders) en op kwartieren waaop de stroom duurder is kan je die batterijen gebruiken om meer stroom aan te bieden. Als je die stroom duurder kan verkopen dan wat je anders kreeg van de verkoop via een netbeheerder zit je goed.
Maar wat is relatief goedkoop en wat is relatief duur? Hiervoor worden AI-modellen gebouwd. Deze modellen zoeken uit een berg aan informatie die informatie waarmee ze succesvol deze voorspellingen kunnen maken. En dit is de Heilige Graal van de energiesector. Als je weet dat de eerstkomende 16 kwartieren de stroom 1 cent zal kosten, dan 4 kwartieren 2 cent en dan 8 kwartieren 3 cent, en je weet dat de vraag in die 8 dure kwartieren dubbel zal zijn dan in die 16 goedkope kwartieren, dan zorg je voor een batterij met de capaciteit van die 16 goedkopen kwartieren, slaat die energie op, en geeft ze weer af bij de 8 dure kwartieren. Heb je een grotere batterij dan kan je ook de 4 medium-dure kwartieren opslaan (en als de vraag er na die 8 dure kwartieren ook zal zijn). Hoe groter jouw batterijcapaciteit, hoe verder jouw tijdshorizon zal zijn. Met een kleine batterij ben je bijvoorbeeld beperkt tot 100 kwartieren. Maar met een grote batterij kan je bijvoorbeeld 1000 kwartieren "ver" kijken en verhandelen. Je hebt dan de mogelijkheid om de goedkoopste kwartieren van 1000 af te zetten tegen de duurste kwartieren van 1000. Bij een capaciteit van 100 kwartieren moet je alles verhandelen binnen die 100 kwartieren. (Is in realiteit nog iets complexer en genuanceerder). En dat is een van de boeiendste zaken wat ik geleerd heb in deze sector. Ik ben benieuwd naar verdere evoluties!
|